Regionalne potrawy kuchni łemkowskiej serwuje Karczma Regionalna "Gościnna Chata" w Wysowej. Wybrane potrawy:
- Jadło galicyjskie - polędwice z dziczyzny w sosie śliwkowym opiekane, z kaszą gryczaną lub ryżem podane, a do tego owoce w cieście piwnym obsmażane
- Giczał cielęcy - marynowany, pieczony w warzywach, z ziemniakiem pieczonym i utartym serem ziołowym
- Kaczka pieczona - faszerowana kaszą omaszczoną mięsem i podrobami z dodatkiem jabłek, rodzynek i śliwek suszonych
- Gąska pieczona - faszerowana w pomarańczach, opiekana
- Pstrąg wędzony - w piecu wędzony z sosem chrzanowym podany
- Zlepieńce ruskie
- Zlepieńce z bryndzą
- Zlepieńce z grzybem i kapustą
- Zlepieńce z mięsem
- Zlepieńce z kaszą gryczaną i boczkiem
- Zlepieńce ze śliwkami suszonymi
- Knedle ze śliwką - z miodem i omastą z bułki tartej
- Chusteczki babuni - naleśniki z powidłem śliwkowym
- Placki ziemniaczane - z wiejską czosnkową śmietaną
- Bliny - z ziemniaków tartych, faszerowane mięsem marynowanym
- Kindziuk ziemniaczany - tarte ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone w formie wykładanej boczkiem, krojony w plastry podane z czosnkową śmietaną, a na zamówienie pieczony tradycyjnie w żołądku wieprzowym
- Hałuszky - kluski łemkowskie z tartych ziemniaków z omastą
- Kartacze z mięsem - kluski faszerowane mięsem podane z kapustą kiszoną
- Tartianyki z masłem - łemkowskie placki z tartych ziemniaków na liściu z kapust